Blog

Een plissé hordeur plaatsen en onderhouden

Voordat je overgaat tot een aanschaf kan het handig zijn om eerst uit te zoeken wat er bij de installatie en onderhoud komt kijken. Dat is voor een plissé hordeur niet anders. We gaan bespreken wat je moet weten.

Vooraf

Voordat je een plissé hordeur koopt moet je eerst het kozijn waar je hem wilt gebruiken opmeten. Plissé hordeuren worden namelijk in verschillende maten verkocht. Zo kun je bepalen welke maat je moet hebben. Als jouw kozijn afwijkt van de standaardmaten kun je de hor inkorten om hem passend te maken.

Plaatsing

Nadat je de goede maat hebt aangeschaft is het een kwestie van de rails op of in het kozijn te schroeven. Er zijn systemen die werken met plakstrips, maar schroeven hebben meestal de voorkeur vanwege de grotere trekkracht en stabielere plaatsing.

Je hebt dus een boor/schroefmachine nodig, maar ook een schroevendraaier en een waterpas. Als je de hor moet inkorten kan je daarnaast een ijzerzaag en een schaar nodig hebben.

Nadat je de rails hebt bevestigd hoef je alleen nog maar de hor in de rails te plaatsen en de hordeur open en dicht te schuiven. Het is dus een klus die je prima zelf kunt doen en de meeste mensen hebben geen enkele moeite om een plissé hordeur te plaatsen. Als je daar echter geen zin of tijd voor hebt kun je dit ook laten doen. Dat geldt ook voor mensen die wat minder handig zijn.

Onderhoud

Het onderhoud van een plissé hordeur is simpel en gemakkelijk. Als er veel insecten, pluizen en pollen in het gaasdoek zitten kun je die gemakkelijk met de stofzuiger of kruimeldief verwijderen.

Daarnaast kun je zowel de hor als de rails met een vochtig doekje afnemen. Met name waar de deur vastgepakt wordt kan hij gemakkelijk vies worden, maar dat geldt ook de onderste rails. Door stof en zand uit de rails te zuigen voorkom je dat de deur minder makkelijk open en dicht gaat.

Conclusie

Het installeren van een plissé hordeur is niet ingewikkeld. Als je voor aanschaf de maten van je kozijn hebt opgemeten kun je de best passende hordeur aanschaffen. Hoe je deze moet monteren staat in de handleiding, en gebeurt meestal met het plaatsen van een aantal schroeven. Een boormachine is daarbij noodzakelijk, evenals een ijzerzaag als je de rails in moet korten. Onderhoud van een plissé hordeur vraagt niet meer dan een nat doekje en desgewenst een stofzuiger of kruimeldief om de onderste rails en de hor schoon te maken.

Reacties uitgeschakeld voor Een plissé hordeur plaatsen en onderhouden