Blog

Techwear in de HipHop scene

Van Parajumpers tot CP Company, van Moncler tot The North Face. De Hip Hop scene heeft techwear helemaal geadopteerd en er is tegenwoordig bijna geen Hip Hop artiest of rapper die niet rondloopt in bodywarmers, balaclavas en stevige boot. Dit is het nieuwe uniform van de rap scene. De modegeschiedenis van de Hiphopcultuur is ontzettend rijk en er zijn zelfs door meerdere academici essays en boeken over geschreven. Vaak was datgeen dat er te zien was in het straatbeeld een reflectie op de politieke en culturele staat van de maatschappij. Het is echt een interessant thema dat ons heel veel kan leren op sociologisch gebied.

Hip Hop fashion, een korte tijdlijn

Wanneer men denkt aan de fashion van de Hip Hop scene toen Hip Hop geboren werd, zo ergens in de jaren 70, dan ziet dat er wel heel anders uit dan de moderne techwear dat vandaag de dag de overhand heeft. De allereerste looks, waren nog enigszins geïnspireerd door de disco jaren en waren vrij theatraal. Denk bijvoorbeeld aan Grandmaster Flash & the Furious Five. In de jaren 80 kwamen de al te bekende trainingspakken met gouden kettingen en Kangol hoeden in beeld. Deze B-Boy stijl werd mede door LL Cool J erg populair gemaakt. Terwijl in de jaren 90 de industrie in waarde toenam, werden sportmerken en luxe ‘high fashion’ merken gecombineerd.

Van luxe uitspattingen naar praktische zaken

Hoe is de Hip Hop stijl dan geëvolueerd naar merken als CP Company? Rondom het jaar 2000 werd Hip Hop mainstream en kwam er een ongelofelijke hoeveelheid merken op de markt die deze esthetiek verkochten. Er waren zoveel merken die probeerden te profiteren van deze stijl dat een gevoel van exclusiviteit ontbrak. Zo kwam vanaf het jaar 2010 Hip Hop toch weer terecht bij de luxe modehuizen en zelfs haute couture. Het zou kunnen zijn dat de techwear een tegen beweging is op de haute couture stijl. Haute couture is namelijk alles behalve praktisch en dus is techwear als tegenovergestelde daarvan een logische stap in de evolutie.

Reacties uitgeschakeld voor Techwear in de HipHop scene