Blog

Veiligheid bij elektriciteit

Als je met elektriciteit moet werken is het raadzaam om voorzichtig te zijn. Een stroomsterkte hoeft namelijk niet heel hoog te zijn om een mens te doden of in ieder geval te verwonden bij een voltage van 220 volt. Veel ongelukken die met stroom gebeuren gebeuren door het gebruik van onbetrouwbaar materiaal waardoor mensen zichzelf per ongeluk onder stroom zetten.

Doormeten

Meet daarom altijd iets door voordat je eraan gaat zitten. Natuurlijk haal je eerst de spanning van elektrische apparaten af als je eraan moet werken, maar voor de zekerheid is het goed om toch nog even te meten of er echt geen stroom meer door loopt. Heb je bijvoorbeeld een oude stoppenkast, dan kan het lijken of je de knop hebt omgehaald, maar dan kan het toch zijn dat hij niet is overgegaan, waardoor er toch nog spanning op blijft lopen. Door eerst door te meten voor je aan het werk gaat, kan je ervoor zorgen dat je zeker weet dat je geen stroom meer hebt op het voorwerp.

Vervang oude apparaten

Veel ongelukken gebeuren door het gebruik van oud materiaal dat niet meer geheel deugdelijk is. Daardoor lijkt het of je ergens aan kan zitten bijvoorbeeld, terwijl je daarmee jezelf per ongeluk onder stroom zet. Zorg er daarom voor dat dingen als een oude meterkast op tijd worden vervangen, zodat hier geen ongelukken mee kunnen gebeuren. Op die manier kan je verwondingen voorkomen en de veiligheid bewaren.

Nieuwe normen

Verder veranderen veiligheidsnormen ook nog wel eens door de jaren heen. Hierdoor moet je bij oude apparaten van bepaalde dingen niet uitgaan waar je bij een nieuw apparaat wel vanuit mag gaan. Ook kan het zijn dat de spanning van een oude meterkast bijvoorbeeld niet goed is voor apparaten van vandaag de dag. Daardoor kunne apparaten beschadigd raken en opblazen, wat tot gevaarlijke situaties kan leiden. Zorg er dus voor dat je je apparaten goed up to date houdt met de laatste technologie en zo je werkplaats of huis veilig houdt om klusjes in te doen als dat nodig is. Werk ook als het kan met geïsoleerd gereedschap, zodat je als je toch stroom hebt staan ergens op je toch nog kan werken zonder geëlektrocuteerd te worden. Dit kan ongelukjes en on aangename verassingen voorkomen en ervoor zorgen dat je een verwonding of misschien zelfs sterf geval in het ergste geval kan voorkomen bijvoorbeeld.

Reacties uitgeschakeld voor Veiligheid bij elektriciteit