Blog

Welke woonverzekeringen zijn verplicht?

Als nieuwe huiseigenaar wil je je huis en je spullen natuurlijk voldoende verzekeren. Een ongeluk is immers snel gebeurd. Het aanbod aan verzekeringen is echter enorm. Welke woonverzekering is nu verplicht en over welke kan je nog even nadenken?

Een overlijdensrisicoverzekering

Wettelijk is er geen enkele woonverzekering verplicht. Sluit je een hypotheek af, kan de hypotheekverstrekker wel zijn eisen stellen. Zo zullen de meeste hypotheekverstrekkers je verplichten om zowel een overlijdensrisicoverzekering als een opstalverzekering af te sluiten.
Een overlijdensrisicoverzekering geeft een hypotheekverstrekker zekerheid dat de hypotheek ook afbetaald wordt wanneer je vroegtijdig zou overlijden. Ook je nabestaanden zijn gebaat bij deze verzekering. Moest je overlijden, krijgen ze namelijk een eenmalig bedrag uitgekeerd. Met deze som kunnen ze het wegvallen van je inkomen opvangen en de hypotheek aflossen. Bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering kan je je voor een vast of dalend bedrag laten verzekeren. Kies je voor een dalende overlijdensrisicoverzekering, zal het verzekerde bedrag tijdens de looptijd afnemen. Zo loopt het verzekerde bedrag in lijn met de hypotheekschuld.

Een opstalverzekering

De tweede verzekering die vaak door hypotheekverstrekkers verplicht wordt, is de opstal- of woonhuisverzekering. Met een woonhuisverzekering verzeker je je voor onverwachte gebeurtenissen, zoals een brand, inbraak of storm. Er kan zo namelijk enorm veel schade aan je woning ontstaan. Een hypotheekverstrekker verplicht je vaak om deze verzekering af te sluiten, omdat ze zeker willen zijn dat je je hypotheek nog kan betalen als je huis vernield is.

Een inboedelverzekering

Een opstalverzekering hangt nauw samen met een inboedelverzekering. Een inboedelverzekering verzekert de spullen die in en rondom je huis staan. Je huis en alles wat daarin staat en niet verhuisbaar is, zoals je keuken of verwarming, wordt door de opstalverzekering verzekerd. Het is niet verplicht een inboedelverzekering af te sluiten, maar het wordt wel sterk aangeraden. Ten eerste is je hele inboedel ontzettend veel waard. Verder is de grens tussen een woonhuisverzekering en een inboedelverzekering heel vaag. Er kan wel eens discussie ontstaan over wat nu juist bij welke verzekering hoort. Sluit je beide verzekering af, liefst bij dezelfde verzekeraar, vermijd je dit probleem.

Een aansprakelijkheidsverzekering

Zowel een inboedel- als een opstalverzekering beschermt je tegen schade waar je zelf niets aan kan doen. Nu kan er ook heel wat schade ontstaan waar je zelf verantwoordelijk voor bent. Dit kan zowel schade aan je eigen als aan andermans spullen zijn. Hiervoor kan je een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Deze verzekering is niet verplicht, maar ook sterk aangeraden.

Vergelijk verschillende verzekeraars

Zoals al eerder vermeld, ben je wettelijk niet verplicht een woonverzekering af te sluiten. De meeste huiseigenaars kiezen er echter voor een combinatie van een opstalverzekering, een inboedelverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Dit zijn de verzekeringen die je zeker nodig hebt. Sluit je deze bij één en dezelfde verzekeraar af, krijg je waarschijnlijk zelfs korting op de te betalen premies. Wat je ook doet, vergelijk verschillende verzekeraars voor je een verzekering afsluiten. De premies en voorwaarden verschillen namelijk enorm waardoor het belangrijk is een weloverwogen keuze te maken.

Reacties uitgeschakeld voor Welke woonverzekeringen zijn verplicht?