Blog

Zo houdt je die mooie boeketten langer vers

Een boeket aanschaffen is een keuze op zichzelf, want welke bloemen kies je en welke kleuren? Maar als je dan eenmaal gekozen hebt voor een van de mooie boeketten dan wil je er natuurlijk ook lang plezier van hebben. Mensen houden van bloemen en bloemen houden van mensen, maar ze hebben wel verzorging nodig. Enerzijds is de versheid afhankelijk van het type bloemen en de omstandigheden, maar vergeet niet dat jij een aantal van die omstandigheden kan beïnvloeden.

Kies voor die mooie boeketten de juiste vaas

Het is belangrijk om een goede vaas uit te kiezen voor die mooie boeketten, want de stengels hebben genoeg ruimte nodig en mogen niet in de verdrukking komen. Als de stengels van bloemen beschadigd raken dan kunnen ze sneller verwelken. Een ander belangrijk punt als het gaat om de vaas, is dat hij schoon moet zijn. Als er nog bacteriën in de vaas zitten van bijvoorbeeld het vorige boeket dan kunnen die zich sneller uitbreiden en worden de bloemen sneller aangetast. Je kunt voor het doden van alle bacteriën tijdens de schoonmaakbeurt een beetje bleek gebruiken tijdens het afwassen.

Zorg voor schoon en lauwwarm water

Niet alleen de vaas maar ook het water moet schoon zijn als je die mooie boeketten gaat neerzetten. De voeding die vaak mee wordt geleverd zorgt deels voor voeding van de bloemen en aan de andere kant voor het neutraliseren van water. Mocht het zakje niet meegeleverd zijn, dan kun je een druppeltje bleekwater toevoegen om het water te neutraliseren.

Vul de vaas met lauwwarm water en niet met te koud water. Boeketten houden niet van koud water en dit kan zelfs de levensduur verkorten. Er zijn enkele uitzonderingen, waaronder de zonnebloem. Deze bloem kun je beter in warm tot heet water zetten. De hyacint, narcis en tulp hebben liever graag koud water in plaats van warm water. Voor het beste resultaat kun je het water het beste na een half uur vervangen.

Snij de mooie boeketten schuin af en kies een goede standplaats

Belangrijk is om het boeket schuin af te snijden alvorens je hem definitief in de vaas gaat zetten. Sommigen denken dat het een nutteloos advies is, maar dat is niet waar. Tijdens het transport naar de bloemist maar ook naar huis, drogen de onderkant van de stelen altijd iets uit. Het opnieuw afsnijden zorgt ervoor dat het boeket de voedingsstoffen en het water beter kunnen opnemen. Gebruik bij het afsnijden altijd een schoon en scherp mes en zorg voor een schuin snijvlak.

Als je de mooie boeketten van Regiobloemist.nl in de vazen gaat neerzetten in een kamer is de standplaats ook belangrijk. Zet bijvoorbeeld ze nooit in direct zonlicht of bij een warmtebron. Beiden verkorten de levensduur van de bloemen. Ook een plek met tocht en grote schommelingen in de temperatuur kunnen een negatieve invloed hebben. Als de bloemen een lange reis hebben gehad kun je proberen om de overgang van koud naar warm in fases te laten verlopen, zodat ze niet ‘schrikken’.

Reacties uitgeschakeld voor Zo houdt je die mooie boeketten langer vers