Blog

Lekkage detectie

Een vochtprobleem veroorzaakt door een waterlek is een vervelend probleem. Geeft schade aan muren, vloeren en plafonds en wordt meestal niet tijdig opgemerkt. Schimmel en vochtplekken komen op den duur tevoorschijn en hebben al een boel schade aangericht. Ook het oplopen van de waterrekening doet nadenken. Kun je het lek zelf niet vinden? Dan is lekkage detectie door een ervaren loodgieter een aanrader.

Waterschade door lekkage

Heb je waterschade opgelopen door een lekkage dan zal deze snel moeten worden gevonden en gedicht. Het is niet gemakkelijk om de bron van de lekkage te vinden, maar met de juiste apparatuur zal het euvel snel verholpen kunnen worden. Waterleiding, vloerverwarming, afvoerleidingen, centrale verwarming of het dak kan een verborgen lek zitten, waar je steeds meer last van kunt gaan krijgen. Geavanceerde lekkage detectie kan snel het probleem onderscheppen, zodat dit kan worden verholpen. Geen hak- en breekwerk maar misschien het verwijderen van een paar tegels om bij het lek te komen. Wordt er géén lekkage detectie gebruikt dan moet soms een hele vloer worden opengehakt.

Het doorlopen van een traject

Het lek opsporen is één onderdeel van het karwei. Na de lekdetectie kan het voorkomen, dat het loodgietersbedrijf die dit uitvoert een uitgebreid rapport aanbied. Foto’s kan misschien de mogelijke oorzaak achterhalen. Er wordt dan tevens een advies gegeven voor het verdere verloop van het traject.

Wanneer een loodgietersbedrijf de juiste expertise in huis heeft, kan gebruik worden gemaakt van condens- en/of bouwdrogers. Zo wordt de waterschade tot een minimum beperkt.

Meettechnieken

Om de lekkage op adequate wijze op te sporen wordt gebruik gemaakt van meettechnieken. De lekkage kan op deze manier snel in kaart worden gebracht en kostenbesparend werken. Dit geeft zo min mogelijk overlast en kan snel worden begonnen met reparatiewerkzaamheden.

Endoscopie

Net als wat bij inwendig onderzoek bij de mens wel wordt gebruikt, is het benutten van endoscopie.

Om holle ruimtes te onderzoeken is deze techniek dé aangewezen manier. Douchebakken, baden, afvoer en spouwmuren worden toegankelijk door het gebruik van een cameraatje aan een flexibele slang. Op een beeldscherm is dan te zien waar het lek zich bevind.

Drukmeting

Met behulp van een perspomp kan een meting worden uitgevoerd in de leidingen. Er kan op deze manier aan het apparaat worden afgelezen wat de drukwaarde is. Een lekkage kan drukverlies geven in de waterleiding.

Rookproef

Bij een daklekkage kan gebruik worden gemaakt van de rookproef. Rook wordt onder het dakleer geblazen via een gaatje. De rook zal, waar het lek zit, omhoog kringelen. Simpele maar prima methode.

Vochtmeting

Door een weerstandsmeting uit te voeren kan waar zich bepaalde vochtpatronen zijn afgetekend, achterhaald worden waar precies een lekkage zit. Nadat het lek is gerepareerd, is het meestal nodig om in een later stadium geforceerde droging uit te voeren. Vaak zijn muren en plafonds in de loop der tijd zo vochtig geworden, dat een snelle droging nodig is. Muren, plafonds maar ook vloeren kunnen gaan werken en misschien poreus worden.

Nog een aantal manieren van lekkage detectie kunnen zijn:

  • Thermografie
  • Leidinglokalisator
  • Kleurstofdetectie
  • Tracergas detectie
  • Ultrasoon en de akoestische opsporingsmethode
Reacties uitgeschakeld voor Lekkage detectie