Blog

Stompe deuren voor buiten

Deuren die we in huis gebruiken, zijn een belangrijke factor voor het bepalen van de inrichting van een woning. We kunnen de deuren, wanneer we kijken naar de soorten, maar twee hoofdgroepen onderscheiden. Zo gebruiken we stompe en opdekdeuren. Beiden hebben hun specifieke eigenschappen en uitstraling.

De opdekdeur
Een opdekdeur valt voor de helft in het kozijn. De andere helft valt hierbij over het kozijn. Voor binnen worden vaak opdekdeuren gebruikt, omdat het mooier is. Bij een opdekdeur zie je tussen de deur en het kozijn geen naad lopen.

Stompe deuren voor buiten en binnen
Een stompe deur wordt tegenwoordig steeds minder voor binnen gebruikt. Dat komt omdat een stompe deur een naad heeft en speciaal door een vakman moet worden afgehangen. Een stompe deur kan zowel aan de linker- als rechterzijde van het kozijn worden geplaatst. Een belangrijk nadeel van een stompe deur is dat je hem moet laten afhangen door een vakman. Hij moet precies passend in het kozijn worden gemaakt. Daarbij zal hij ook voldoende speling moeten hebben, omdat hij bij warmte ook zal uitzetten en niet mag gaan klemmen. Laat een stompe deur dus altijd afhangen en begin daar nooit zelf aan. Over de hele deur moet een ruimte zijn van ongeveer 3 mm. Ook het plaatsen van de scharnieren bij een stompe deur is niet eenvoudig. De plaats waar de scharnieren moeten komen, worden door de vakman uitgefreesd of eventueel uitgebeiteld. Het werken met een beitel moet je meer gedaan hebben.

Opdekdeuren voor buiten
Ondanks dat een opdekdeur een mooiere uitstraling biedt, zal hij niet als buitendeur worden gebruikt. Een dergelijke deur is inbraakgevoelig. De scharnieren kunnen, omdat ze in het zicht zijn aangebracht, gemakkelijk worden doorgeslepen. Daarna kun je de deur eenvoudig verwijderen.

Stompe deuren voor buiten
De deuren die voor de buitenzijde worden gebruikt, zijn stompe deuren. Hierbij worden de scharnieren uit het zicht geplaatst en ook op het handvat kun je beschermingsmiddelen aanbrengen. Daardoor wordt de deur veilig. Wanneer de juiste scharnieren en veiligheidsmiddelen zijn aangebracht, is hij door een inbreken bijna niet meer te forceren. Natuurlijk kan een inbreker, als hij dat wilt, altijd binnenkomen, maar door een goede deur wordt dat een stuk moeilijker.
De stompe deuren voor buiten hebben geen linker of rechter draairichting. Ze kunnen dus voor iedere deur aan de buitenzijde worden gebruikt. Wanneer je een buitenvoordeur koopt, is het belangrijkste dat je hem goed laat afhangen. In enkele gevallen kun je er vooraf een slot gat in laten maken maar in de meeste gevallen zal de vakman dat zelf doen. Hij heeft daarvoor altijd het juiste gereedschap.

Veiligheidsbeslag
Bij een stompe buitendeur is het belangrijk om kerntrekbeslag als veiligheidsbeslag te gebruiken. Het bestaat uit een buiten schild en binnen schild waarbij de cilinder helemaal omsloten is door metaal. Een inbreker kan hierbij de cilinder niet uit het beslag trekken. Op deze manier kun je jezelf beschermen tegen de kerntrekmethode. Er zijn ook nog veiligheidsscharnieren die bij een stompe buitendeur kunnen worden gebruikt. Wanneer je al langer in huis woont en je wilt je huis laten beveiligen, is het verstandig om door een vakman een offerte te laten maken. Je kunt dan alsnog je besluit nemen of je alles tegelijk wilt beveiligen of in fases.

Bron: schilder-inutrecht.nl

Reacties uitgeschakeld voor Stompe deuren voor buiten